De effectenbeurs in Amsterdam moest maandagochtend de kleine openingswinst in het eerste handelsuur weer inleveren. De andere Europese aandelenmarkten lieten overwegend bescheiden plussen zien. Beleggers bleven terughoudend door de bezorgdheid over een afzwakkende economische groei in China.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,2 procent lager op 337,08 punten. De MidKapzakte 0,6 procent tot 513,04 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt wonnen 0,2 procent. De CAC40-indexin Parijs leverde 0,1 procent in.

De Shanghai Composite in China eindigde ruim 5 procent lager en leed daarmee het grootste verlies sinds november 2010. Vooral de bankaandelen stonden onder druk. De Chinese centrale bank heeft financiële instellingen aangespoord om de kredietverlening aan banden te leggen. Volgens analisten heeft de centrale bank daarmee een duidelijk signaal afgegeven dat er geen extra geld in de economie zal worden gepompt.

PostNL

PostNL was de grootste stijger in de AEX met een winst van 1,8 procent. Bestuursvoorzitter Herna Verhagenliet in een interview met De Telegraaf weten dat het postbedrijf goed op weg is om de gestelde doelen voor 2015 te halen. Pakketvervoerder TNT Express was de grootste daler met een min van 1,2 procent. Verhagengaf in het interview nogmaals aan dat PostNL zijn belang in het koeriersbedrijf binnen 2 à 4 jaar wil verkopen.

In Frankfurt klom Kabel Deutschland 1,9 procent. Vodafone kondigde aan de Duitse leverancier van kabeltelevisie voor 7,7 miljard euro over te willen nemen. Het Britse telecombedrijf biedt aandeelhouders van het grootste kabelbedrijf van Duitsland 87 euro per aandeel. Dat bod wordt gesteund door het bestuur van Kabel Deutschland. Vodafone won in Londen ruim 1 procent.

Telefónica

Telefónica steeg 0,5 procent in Madrid. Het Spaanse telecomconcern verkoopt zijn Ierse activiteiten voor 850 miljoen euro aan de Chinese branchegenoot Hutchison Whampoa. Telefónica gebruikt de opbrengst om zijn nettoschuld te verlagen. Branchegenoot KPN werd in Amsterdam 1 procent meer waard.

De euro werd maandagochtend voor 1,3110 dollar verhandeld, tegen 1,3119 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 93,25 dollar per vat.Brentolie werd 0,6 procent goedkoper, op 100,27 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl